Austria isi transfera rezervele de aur in Elvetia. Dar tu?

Nu este niciun secret ca este destul de dificil sa depozitezi si sa transporti aur. Prin urmare, in lume exista o tendinta de a pastra rezervele de aur ale mai multor tari, in acelasi loc: intr-un depozit foarte mare se afla o gramada de aur, care isi schimba periodic proprietarul, trecand dintr-o gramada in alta.

Pana acum, SUA, Anglia si Elvetia sunt cele mai de incredere tari din lume, in ceea ce priveste depozitarea aurului. In Londra, New York si Zurich multe tari isi pastrează aurul. Cu toate acestea, recent a aparut o tendinta conform careea tarile incep sa-si “traga” aurul in patria lor sau cel putin in tari mai aproape de acestea.

Despre faptul ca multe tari din Asia, cat si Europa, incep lent sa-si adune rezervele lor de aur. Si acest proces nu se opreste, ci este completat doar cu cazuri noi. Astfel, la sfarsitul lunii mai, Banca Centrala a Austriei a anuntat ca va retrage majoritatea rezervelor sale de aur din depozitele din Londra.

Volumul total al rezervelor de aur al Austriei – 280 de tone – este estimat la aproximativ 10 miliarde de dolari. In prezent, doar 17% din rezerva de aur este stocata in bancile austriece locale, 3% – in Elvetia, iar cea mai mare parte – 80% din totalul aurului austriac – sunt stocate in Marea Britanie.

In urmatorii cinci ani, Austria intentioneaza sa efectueze o “repatriere” pe scara larga a aurului sau. Pana in 2020, Austria intentioneaza sa reduca arsenalele de metale pretioase din Banca Angliei la 30% (putin peste 80 de tone), jumatate din care sa fie pastrat in propria lor tara, iar 20% – in Elvetia. De fapt, aceasta inseamna ca aproximativ 5 miliarde de dolari in echivalentul aur vor curge in Europa continentala din Albionul cetos.

Potrivit unei declaratii oficiale a Bancii Centrale a Austriei, decizia a fost luata dupa ce a primit in luna februarie recomandari din partea Camerei austriece de Conturi, care a avertizat despre „concentrarea unui risc sporit“, asociat cu stocarea din cea mai mare parte a rezervelor de aur austriece in Regatul Unit. Cu toate acestea, unii experti sustin ca decizia austriacă poate fi, de asemenea, declansata si de temerile legate de o posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana sau o schimbare fundamentala in relatiile dintre UE si Regatul Unit.

Atunci Banca Centrala a argumentat ca avertismentele sunt nerezonabile, deoarece Londra este un important centru international pentru tranzactionarea aurului. Piata lingourilor din Londra este cea mai mare din lume si atrage cumparatori din Europa, Asia, Africa si SUA. Cu toate acestea, ulterior, dupa ce a luat cunostinta de planul de diversificare a rezervelor, Banca Centrala a Austriei si-a schimbat decizia.

Viena a confirmat ca revenirea treptata “acasă” a celor 92,4 tone de aur deja in aceasta vara. Alte 47,6 tone vor fi transferati din Regatul Unit in Elvetia.

Aceste actiuni ale Austriei rezoneaza cu actiunile Germaniei din 2013, care a declarat, de asemenea, ca va repatria rezervele sale de aur din Franta si Statele Unite, pana in 2020, ca sa asigure cel putin 50% din rezervele de aur pe teritoriul german. Decizia de a-si muta rezervele de aur, Austria a aratat astfel neincrederea fata de Marea Britanie si increderea fata de Elvetia, care va detine aurul austriac.

Rezervele de aur ale Austriei

Volumul total al rezervelor de aur, pastrate in Banca Nationala a Austriei, ramane neschimbat fata de 2007 si este de 280 de tone. Rezervele de aur sunt detinute integral de Banca Nationala a Austriei. Recent in Austria, a fost elaborata o strategie pentru stocarea aurului pana in 2020, pe baza recomandarilor Curtii de Conturi austriece. Strategia contine urmatoarele elemente:

* Jumatate sau 50% din rezervele de aur ale Austriei ar trebui mutate in Austria pana in 2020, 30% raman in Londra, 20% in Elvetia;
* Aprobata o noua politica privind depozitarea aurului ar trebui introdusa treptat, in deplina conformitate cu cele mai recente cerinte de logistica si securitate;
* In 2019, se planifica revizuirea si, daca este necesar, modificarea politicii de depozitare a aurului;
* Anual, Banca Nationala a Austriei ar trebui sa raporteze cu privire la masurile luate in timpul implementarii strategiei in rapoarte speciale.

Ce inseamna asta?

Aurul este un activ monetar care, in acelasi timp, nu este expus riscurilor la care sunt expuse toate monedele mondiale. Aurul are o valoare recunoscuta pe plan international, ceea ce inseamna ca in perioade de criza acesta poate deveni o puternica aparare a securitatii economice a oricarei tari si a suveranitatii sale nationale. Ca activ monetar, aurul este, de asemenea, un instrument puternic pentru rambursarea datoriilor.

Cu alte cuvinte, atunci cand totul se prabuseste, ramane aurul – calmul intre furtuni.

Acest lucru este foarte bine inteles de Germania si Olanda, care au repatriat anul trecut cate 85 si 122 de tone de aur din SUA. Germania intentioneaza sa repatrieze inca 210 de tone pana in 2020.

In timpul Razboiului Rece, dorinta europenilor de a-si ascunde rezervele de aur in SUA si Anglia a fost explicata de teama invaziei unui potential dusman in Europa. In New York, erau depozitate aproximativ 12.000 de tone de metal galben, in prezent, aceste rezerve au fost reduse cu aproape jumatate, in ciuda costurilor ridicate si a complexitatii transportului.

Rezervele de aur nu sunt destinate cheltuielilor. Cetatenii europeni sunt constienti de faptul ca, in cazul agravarii situatiei economice din lume, aurul poate juca un rol-cheie in reevaluarea si transformarea sistemului financiar global. Aceasta este ceea ce dictează dorinta de a avea toate rezervele sale.

Daca doriti sa urmati exemplul Austriei si sa-i incredintati Elvetiei depozitarea aurului, va sugeram sa utilizati serviciile Global Gold. Aceasta este o modalitate foarte buna de a cumpara aur si alte metale pretioase si a le depozita in conditii de siguranta in Elvetia, Panama sau Singapore.


Informatii noi Romanii din Austria:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *