Istoria Austriei pe scurt

In vechime, teritoriul Austriei era locuit de triburi celtice. Regatul celtic din Norikum a fost cucerit de romani si transformat intr-o provincie romana. Dupa prabusirea Imperiului Roman, Austria a fost cucerita de catre franci. In 803, s-a format marca austriaca, care la sfarsitul secolului al X-lea a devenit marca Estica.

Numele tarii -Osterreich este tradus din limba veche germana drept “Statul de est”. Numele de “Austria” este folosit pentru denumirea teritoriul tarii inca din secolul al X-lea.

In Evul Mediu, Austria, Stiria, Carintia si Tirol erau state independente. In 1156, Austria a devenit un ducat independent condus de dinastia Babenberg. In 1276 au fost inlocuiti de Habsburgii, care au condus tara pana inainte de primul razboi mondial si sub autoritatea carora statul a atins cel mai inalt varf.

In secolul al XV-lea, puterea habsburgilor in Europa a inceput sa creasca rapid. Din 1438, ducii Austriei au devenit aproape in mod constant imparati ai Sfantului Imperiu Roman. In 1526, Republica Ceha si Croatia s-au alaturat ducatului austriac, in 1687, Ungaria s-a alaturat statului ca urmare a unei uniuni, iar Galitia, Polonia Mica si Mazovia de Sud au fost anexate la sfarsitul secolului XVIII. Statul Habsburgilor la acea vreme era unul dintre cele mai puternice state din Europa.

In timpul razboaielor napoleoniene, arhiducii austrieci au pierdut titlul de imparati ai Sfantului Imperiu Roman, dar au dobandit titlul de imparati ai Austriei. Uniunea germana a fost creata in 1815, iarimparatii austrieci au devenit presedintii sai. In jurul acestei perioade, Lombardia si Veneto au fost anexate imperiului. In 1859, dupa razboiul austro-italo-francez, teritoriile italiene au fost pierdute, iar in 1866 Uniunea Germana a incetat sa mai existe. Din 1867, imperiul a devenit cunoscut sub numele de Austria-Ungaria.

Dupa primul razboi mondial, Austria-Ungaria a incetat sa mai existe. Din imperiu au iesit si Boemia, Moravia si Silezia. Austria a devenit o republica. In 1938, teritoriul tarii a fost anexat de Germania fascista. Austria a fost eliberata in aprilie 1945. Din octombrie 1955, legea neutralitatii permanente este in vigoare. Austria devine membra a Uniunii Europene din 1995.

Istoria Austriei
Istoria Austriei pe scurt


Informatii noi Romanii din Austria:

  • Nu sunt informatii noi
Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *