Romanii din Graz

Recunosc ca nu stiu cum am scapat din vedere comunitatea romanilor din Graz, atata timp cat este una dintre cele mai mari din Austria. Daca Sorin, un cititor din Leoben al site-ului nostru nu mi-ar fi scris astazi, probabil ca as fi descoperit eroare mult mai tarziu. Stim deja ca in Austria orasele nu sunt la fel de mari ca in alte tari, orasul Graz numarand doar 265.778 de locuitori conforma recensamantului din 2013, deci destul de exact. Cati dintre acestia sunt romani, vom afla destul de repede, zicem noi.

Cati romani locuiesc in Graz

Am fost tentat sa caut raspunsul la intrebarea cati romani locuiesc in Graz pe internet, stiind ca legal locuiesc peste 70.000 de romani in Austria. Cum sunt ei distribuiti, este o alta poveste. Din datele oficiale rezulta ca romanii din Austria reprezinta a sasea comunitate ca marime din statul austriac, ceea ce ste destul de mult, tinand cont ca vom gasi germani si sarbi ce locuiesc aici in mod traditional.

Tot din date oficiale ar rezulta ca cei mai multi romani se gasesc in Graz si Salzburg, insa nu trebuie sa uitam si de cei ce nu sunt inregistrati oficial ca rezidenti permanenti. Eu inclin ca cei mai muti romani vor fi gasiti in Viena, iar Graz se gaseste pe locul doi.

In incheiere asteptam ca romanii din Graz sa inceapa sa ne viziteze, sa ne scrie ce anume ar dori sa gaseasca pe site, poate facem si o rubrica sustinuta de comunitate, ceva gen “de la romani pentru cititori”, cu povesti de viata sostite chiar din mijlocul comunitatii romanesti din Graz. PArca nu mai vreau sa citesc doar “oficialitati”, vreau ceva cald, de la suflet la suflet.

Stundenti in Graz


Informatii noi Romanii din Austria:

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *