Totul despre Austria (I)

Austria o tara din centru Europei. Capitala Austriei este Viena.

Geografia Austriei
Austria este situata chiar in centrul Europei. In nord, tara se invecineaza cu Republica Ceha, in nord-est – cu Slovacia, in est – cu Ungaria, in sud – cu Slovenia, Italia si Elvetia, la vest – cu Liechtenstein, Elvetia si Germania. Cea mai mare parte a teritoriului este ocupata de muntii Alpi si poalele lor, cel mai inalt punct este orasul Grossglockner (3797 m.). Suprafata totala a tarii este de 83,8 mii de km patrati.

Clima in Austria
Moderata, tranzitional spre continental, foarte dependenta de inaltime. Iernile sunt blande cu ninsori dese, cea mai rece luna de iarna este ianuarie, temperatura pe vai scade la -2 C, in regiunile muntoase pana la -14 C. Vara este calda s insorita, lunile cele mai calde sunt iulie si august, temperatura este de aproximativ +20 C. Precipitatiile cad de la 600 mm. pe an in estul tarii, pana la 2000 mm. pe an pe versantii vestici si sud-vestici ai Alpilor. Exista 2 anotimpuri turistice – vara (iulie – august) si iarna (Craciun). Cel mai bun moment pentru a vizita Viena este sfarsitul primaverii si inceputul toamnei. Sezonul de schi dureaza pana la jumatatea lunii aprilie.

Structura politica
Republica parlamentara federala cu o forma de guvernare prezidentiala. Seful statului este presedintele, care este ales timp de 6 ani prin vot universal. Cancelarul federal conduce un guvern ai carui membri sunt numiti de președinte. Organul legislativ este un parlament bicameral (Consiliul National si Consiliul Federal). O unitate administrativa este un land condus de un guvernator.

Harta Austriei
Populatia Austriei este de aproximativ 7,9 milioane de oameni. Austriecii alcatuiesc aproximativ 91% din populatie, traiesc si germani – 3%, croati, sloveni, cehi si maghiari.

Limba
Limba oficiala este limba germana (cu o pronuntie austriaca caracteristica).

Religia in Austria
Aproximativ 78% din populatie sunt catolici, 5% sunt protestanti, 2% sunt musulmani, 12% sunt atei.

Moneda
Euro egal cu 100 de centi. Pana la sfarsitul anului 2012, banca nationala a schimbat bancnotele nationale in euro (in majoritatea cazurilor, de asemenea, gratuit). Rata de schimb – 1 euro = 13.7603 silingi austrieci. in circulatie sunt bancnote in numere de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 de euro, precum si monede in numere de 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de centi.

Schimbul valutar este posibil la banci si oficii de schimb specializate, precum si in majoritatea agentiilor de turism si hoteluri (cu un mic comision pentru operatiunea de schimb) si la principalele oficii postale – in orasele mari lucrează zilnic si non-stop. In plus, dolarii pot fi schimbati la ATM-uri, dar sunt acceptate doar bancnote de 10, 20 si 50 USD. Cardurile de credit sunt acceptate in aproape toate magazinele majore, benzinarii, restaurante, cafenele si hoteluri.

Pentru cumparaturi in valoare de peste 75 de euro, puteti returna TVA (aproximativ 13%). Pentru a face acest lucru, trebuie sa obtineti un cec “tax-free” completat de vanzator cu formularul “Tax Free for tourist Austria Tax-Free Shopping” sau “Europa-Tax-Free Plakette”. Cecul stampilat in vama trebuie trimis la magazin sau la departamentul fara taxe vamale. TVA se ramburseaza in numerar direct la vama sau prin cec sau prin transfer bancar (pentru unele produse sunt percepute comisioane).

Bancile
Lucreaza luni, marti, miercuri di vineri intre orele 8.00 si 12.00 si de la 13.30 la 15.00, iar joi – de la 8.00 la 12.30 si de la 13.30 la 17.30. Sucursalele bancare din aeroporturi si gari mari functioneaza intre orele 6.30 si 22.30, inclusiv in weekend.

Telefonia
Codul de tara este 42, cand apelati un numar din Austria, ar trebui sa formati 0 inainte de codul de zona si 00 la intrarea pe linia telefonica internationala. Toate asezarile austriece au comunicatie directa prin telefon direct cu toate tarile europene. Din cabinele telefonice (puteti apela atat cu monede, cat si cu carduri “Telefonkarte”) sunt instalate in oficiile postale si pe strazi (apelurile de la oficii postale sunt mai ieftine). Cardurile telefonice Telefonkarte (ambalate in plastic) sunt vandute la magazinele de tutun sau la posta. Apelurile in zilele lucratoare intre orele 18:00 si 8:00 sunt cu 33% mai ieftine, reduceri semnificative se aplica si in weekend, iar de sarbatori non-stop.
Codurile celor mai mari orase: Baden – 2252, Brand – 5559, Viena – 1, Graz – 316, Salzburg – 662, Innsbruck – 512, Linz – 732, Ferlach – 4227.

Magazinele
In zilele lucratoare lucreaza de la 8.00 la 18.00, sambata – pana la 13.00, in fiecare prima sambata a lunii – pana la ora 17.00.

Austria
Austria o tara din centru Europei. Capitala Austriei este Viena.


Informatii noi Romanii din Austria:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *