Totul despre Austria (VI)

Baden si provincia federala Stiria

La 25 km. sud de capitala, printre dealurile verzi ale padurilor Vieneze, campuri si podgorii, se afla renumitul Baden. Aceasta statiune cu izvoare fierbinti cu sulf era cunoscută chiar si în Roma antica – aici in secolul II. n. e. se afla tabara cohortei romane in care si-a petrecut ultimii ani ai vietii lui Marcus Aurelius. Intre 1804-1834 orasul a fost resedinta imperiala de vara, aici s-au adunat toti nobilii si oamenii de cultura si arta. Apa vindecatoare a orasului Baden este utilizata pentru scaldat, baut si prevenirea bolilor reumatice, artrozei, bolilor coloanei vertebrale si ale articulatiilor, precum si pentru procedurile generale de recuperare. Asigurati-va că vizitati Theresienbad (“baile Theresa”) si Theresienharten (“gradina Theresa”) cu multe plante exotice, care a fost infiintata in 1792 în onoarea imparatesei Maria Tereza. Parcurile din Baden sunt atractii separate – Orchestra canta zilnic in Parcul si exista un foisor “Templul lui Beethoven”, ceasuri florale si monumente lui Strauss si Lanner, iar de la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii septembrie, se desfasoara Festivalul de Opereta pe „Arena de vara”. Doblhofpark este renumit pentru castelul sau Schloss Weikersdorf si minunata gradina de trandafiri, care gazduieste celebrele “Zile de Trandafiri Baden” in fiecare an. Gradinile orasului si parcurile de la marginea orașului se imbina cu Padurea Vieneza și podgoriile din Valea Helentală. Cel mai mare cazinou din Europa in magnificul Palat al Congreselor, galeria din casa-muzeu a lui Beethoven, magnifica Villa Menotti, galeria Jünger, muzeul impăratului Franz Joseph, muzeul papusilor și jocurilor, frumosul hipodrom, multe străzi laterale liniștite cu case și vile in stil “Biedermeier” situate in Baden., o mare zonă pietonala, cafenele confortabile si heurigere. In apropiere de Baden se afla frumoasa biserica Klosterneuburg, istoricul Purkersdorf, precum si multe vile si parcuri cochete.

Stiria este o provincie federală a Austriei, se invecineaza cu Slovenia și este renumită pentru numărul său uriaș de castele medievale și „tara lacurilor” Salzkammergut. Castelele și manastirile antice sunt imprastiate in toata regiunea, cea mai mare cetate baroca din tara Rigersburg, cu o capela gotica, o adevărată sala de cavaleri și o colectie de arme medievale, castelul renascentist Herberstein (secolele XIII-XVII), cu o armurerie si o sala de portrete familiale, cea mai atractiva pentru pelerinaj – Biserica Mariazell (1157) cu tezaur, capela cu altar de argint (1727) și statuia miraculoasa din secolul al XIII-lea, fosta stareta a Ordinului Cistercienilor din Neuburg an der Mürz (1350-1612), manastirea augustiniana din Fora (1163), cea mai veche manastire din Austria din Ordinul Cistercienii Rinului (1129) sau manastirea benedictina unica din Hess (1000), precum si multe altele.

Centrul administrativ din Stiria este Graz, unul dintre avanposturile antice ale imperiului austriac de la granita turca si unul dintre cele mai distinctive orase din tara. In oras puteti vedea palatul episcopal, ruinele castelului Schlossberg (sec. XI) distrus de Napoleon in 1805 cu turnul de ceas Urturm si clopotnita Glockkenturm, Catedrala cavalerilor teutoni (secolul XIII), vechea primarie (secolul XVI), biserica Domkirche (XII c.), Mausoleul impăratului Ferdinand al II-lea (1614), faimoasa operă, care gazduieste Opera Redwit si festivalul Crăciunului din Stiria in ianuarie (ianuarie), Universitatea, Muzeul Stirian (inclusiv Muzeul de Arta Aplicata cu o bogata colectie de produse) din staniu si fier), Muzeul de criminalistica, Arsenalul “Zoeyhaus” cu cea mai mare colectie de arme medievale din lume (peste 30 de mii de exponate), Muzeul Aeronauticii, castelul Schloss Egenburg (1625) cu muzeul arheologic, Galeria “Alte Galery” cu o mare colectie de arta medievala si Palatul Herbstein (secolul XVII), in care acum se afla si o galerie de arta.

Cea mai atractivă destinatie de vacanta din Stiria este “tara lacurilor” Salzkammergut. Lacul Grundlsee (lungime 6 km, latime – aproximativ un kilometru) ce formeaza impreuna cu Lacul Altausseer See cel mai pitoresc peisaj alpin, care de multe decenii a atras atentia turistilor si artistilor. Despre Lacul Toplitzsee, cu malurile sale stancoase inegale si stancile din Muntii Morti s-au scris multe legende . Nu mai putin pitoresc si fermecator este Lacul Stubenbergsee in estul Stiriei, iar in apropiere de Peggau se gasesc pesteri frumoase de stalactite.

Salzkammergut
Tara lacurilor- Salzkammergut

 


Informatii noi Romanii din Austria:

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *