Totul despre Austria (VII)

Carinthia de Sud sau “Riviera austriaca”

Carinthia de Sud, care este adesea numita “Riviera austriaca” pentru frumusetea naturii sale, consta din nenumaratii munti si vai, aproximativ 1270 de lacuri pitoresti, pe malurile carora sunt imprastiate orase mici statiuni, cu hoteluri de prima clasa, plaje frumoase si o infrastructura completa pentru relaxare, precum si centre renumite de schi.

Capitala Carinthiei – Klagenfurt, a fost fondata in 1252 langa pitorescul lac Wörthersee. Acesta este un loc foarte frumos, renumit pentru parcul sau Minimundus – un muzeu al capodoperelor arhitecturii mondiale reduse de 25 de ori, precum si pentru un tren in miniatura, dar care functioneaza pe deplin si un port mic cu modele de nave. Atractiile locale includ Primaria din epoca Renasterii cu „sala cu stema”, palatul baroc al episcopului (secolul XVIII), catedrala (secolul XVI), Muzeul Carinthian, precum si gradina zoologica cu reptile kappa si parcul dinozaurilor – una dintre cele mai bogate colectii amfibiene din Europa. In portul vestic al Wörther See, printre pintenii impaduriti ai Alpilor, se afla Velden – una dintre cele mai bune statiuni cu lacuri din tara, cu cele mai moderne hoteluri, cazinouri, cafenele pe plaja, magazine si o bucatarie excelenta, precum si frumoasele statiuni Perchach cu un centru de distractii pe apa, Warmbad Viliach cu izvoarele sale termale si un parc national (20 ha), Krumpendor verde si pitorescul Maria Werth pe o mica peninsula de pe tarmul sudic al lacului. Complexul termic Bad Blumau (15 mii mp din suprafata apei) cu piscine termice interioare si exterioare (temperatura apei +36 C) este considerat unul dintre cele mai moderne si dotate tehnic din Europa – aici puteti parcurge aproape toate procedurile de conceput si de neconceput.

In Carinthia, sunt multe cetati si manastiri medievale – Castelul Portia pe raul Drau, Landskron mai sus de lacul Ossiach principala fortareata carinthiana – Castelul Hohosterwitz, precum si Manastirea Dominicana Friezech, cu o magnifica bazilica (1300), Abbazia benedictina St.Paul im Lavantal (1091), Ossiach (fondata aproximativ in 1028) si Millstatt (1060-1068) cu o bazilica (sec.XII), o arcada romanica si un muzeu excelent. Maria Zaal gazduieste Muzeul de Arhitectura din lemn in aer liber, care prezinta adevarate cabane taranesti de dimensiuni reale, precum si caracteristici arhitecturale, traditii si modul de viata al unui sat austriac. in Treffen – Muzeul de papusi Ellie Riel, care afiseaza papusi frumoase (peste 650) create de proprietarul muzeului. In Gmünde – Muzeul privat Porsche Automobile – peste 30 de modele de masini ale celebrului brand inca din anii 50 ai secolului XX.
Dar adevarata comoara a Carinthiei este natura ei. Iata cele mai cunoscute lacuri ale tarii – Wörthersee, Ossiacher See, Millstätter See si Weissensee, precum si micul Afritzer See, Faaker See cu peisaje unice, Feld See, Koichacher See, Klopeiner See (cel mai cald din Austria), Pressegger See si Langsee, in care apa este uimitor de curata si, datorita izvoarelor termale, calda. Muntele Obir, situat langa Eisenkappel, in sud-vestul Carinthiei, este renumit pentru pesterile sale de stalactita. In Parcul National Nockberg, care se afla la o altitudine de 1300 – 2440 m., va puteti bucura de peisajele maiestuoase de munte si sa faceti cunostinta cu traditiile seculare din Austria. Parcul Hohe Tauern National Park, care acopera o suprafata de 1187 de km.patrati, atrage cu frumusetea varfurilor sale, a ghetarilor, lacurilor si cascadelor, a florei si faunei alpine, precum si a minunatului sat montan Heiligenblut (“sange sfant), transformat intr-un centru turistic modern. Rezervatia naturala Rosegg protejeaza peste 350 de specii diferite de animale si flora alpina fragila. In apropiere se afla groaznicul defileu Ragga, peste care se intind poduri atarnate la mare inaltime.

Klagenfurt
Capitala Carinthiei – Klagenfurt


Informatii noi Romanii din Austria:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *