Totul despre Austria (VIII)

Provincia federala a Austriei de Jos se afla in partea de jos a Dunarii, in nord-estul tarii, la granita cu Republica Ceha si Slovacia. Capitala provinciei este Sankt Pölten, cel mai vechi oras austriac si cea mai tânara capitala a statului. Este interesant sa vizitati Primaria, Muzeul Hof de pe Hessstrasse, Palatul Pottenbrunn cu o colectie de gobleti medievali, Palatul Schallaburg, centrul cultural al orasului cu Sala Festivalului, Sala Expozitiilor si turnul modern, Muzeul Istoric al Austriei Inferioare si Muzeul de Arta Moderna in Palatul baroc Karmeliterhof, Romano Casa catedrala gotica din piata Domplatz, muzeul Bishofshof si abatia Herzogenburg, cladirea maiestuoasa Art Nouveau, Casa Joseph Olbrich, muzeul vietii medievale Nussdorf si Park d Inosaur Traismauer. De la Sankt Pölten, cele mai multe excursii incep in regiunea podgoriilor frumoase – Valea Wachau, la nenumaratele lacuri mici din regiunea Waldviertel inconjurate de paduri dense de conifere sau la poalele pitorescului munte Voralpenland. Asparn an der Zaya gazduieste Muzeul Preistoric in aer liber, Spitz an der Donau are un muzeu de transport maritim, iar Waldkirchen an der Thaya are un muzeu de papusi.
Castelele si palatele medievale sunt imprastiate in toata regiunea. Cel mai interesant este Palatul Artstetten (secolul al XVI-lea) cu Muzeul Franz Ferdinand, o biserica a palatului si o cripta, unde sunt inmormântati Franz Ferdinand si sotia sa, care au fost ucisi la Saraievo in 1914. Cele mai frumoase palate din Austria Inferioara sunt Barocul Rigersburg (1735). ) si Renasterea Schallaburg, vechea fortareata a Rappotgenstein, unul dintre elementele de baza ale Francmasoneriei – Palatul baroc din Rosenau, Palatul Renasterii din Vaitra (1606), fosta fortareata de granita a Raabas (sec. XI), fortareata Wiener Neustadt (sec. XIII) cu capela St. (1460), castelele renascentiste Greillenstein si Rezenburg, s IOC Orth in Orth an der Donau cu un muzeu de pescuit si muzeu de istorie locala, resedinta de vara a imparatului (XIII c.) – Laxenburg, si multe alte structuri magnifice.
Manastirile locale sunt de asemenea frumoase – abatele benedictine ale Zeitensteten (1112, reconstruita in 1719-1947), capodopera barocului austriac – Melk (976, reconstruita in 1702-1736), Altenburg (1144) si Göttweig ( 1083), Augustin Dürnstein (1410), Herzogenburg (1244) si Klosterneuburg (1114) cu un magnific tezaur de lucrari de arta, precum si Abatele Cisterciana din Heiligenkreuz (1133) cu o biserica romanica, capela (1295 g) .) si vitralii din secolul al XIII-lea.
Parcul national Donau-Auen este cea mai mare rezervatie din Europa Centrala si protejeaza peste 5 mii de specii de animale si pasari, fiind in acelasi timp un loc minunat de vacanta. Parcul National Tayatal este situat pe valea unuia dintre cele mai frumoase râuri din Europa – Taya, care este cel mai vestic punct in care multe specii de plante tipice cresc in Pannonia. Imprejurimile râului sunt „ingrosate” cu pajisti frumoase, stânci frumoase de roci paleozoice si munti abundenti de stânci, ceea ce ofera parcului un aspect unic.

Provincia federala a Austriei Superioare este situata in nordul tarii, la granita cu Republica Ceha si Germania.
Linz este principalul oras al tarii si un port important pe Dunare. Principalele atractii ale orasului Linz sunt Coloana Trinitatii (1723), Landhouse (Primarie, secolul XVI), Catedrala Alter House (secolul XVII), Gradina Poporului Kefermarkt si Castelul Weinberg (secolul XV). La fel ca multe orase din Austria, Linz este renumit pentru muzeele sale – Muzeul Austriei de Sus, Muzeul Orasului, Galeria Noua si Muzeul Eparhial.
In Austria Superioara exista, de asemenea, un numar mare de castele istorice – Walchen in Vöcklamarkt, palate Ort si Lanschloss (secolul XVII) in Gmunden, fosta resedinta a Landfürst din Wels (secolul VIII), cel mai mare castel din Austria Superioara – Schaunberg, fortareata Klam cu o curte renascentista arcuita si doua capele gotice, castelul renascentist din Greinburg, cu o galerie boltita (1621), o sala pentru sarbatori, o capela si un muzeu de navigatie, precum si multe alte cladiri, nu mai putin remarcabile.
Cel mai cunoscut dintre manastirile provinciale ale tarii este barocul Sf. Florian (1071), situat in orasul cu acelasi nume la locul de inmormantare a Sf. Florian. Sali magnifice, colectii, un festival de muzica de camera si spectacole teatrale in Palatul Tillisburg (iulie) atrag mii de turisti. Anton Bruckner este inmormântat in biserica manastirii, nu departe de Muzeul Focului original si de fostul castel de vânatoare (1729), cu un muzeu de vanatoare din Hohenbrunn. Nu mai putin interesante sunt manastirile din Mondsee (748) – cea mai veche manastire din Austria Superioara, abatia benedictina din Lambach (1056) cu o biserica din 1080, manastirea Ordinului Trappistilor din Engelszell (1293), abatia din Schlegl (1218) cu o capela subterana, sau Abbey benedictina fondata in 777 in Kremsmunster, renumita pentru Sala Imperiala (1694) si observatorul (1759).
Populara „regiune lacurilor” Salzkammergut continua pe teritoriul Austriei Superioare. Lacurile Attersee, Irrze, Traunsee, Kamerze, Hallstatter See si Mondensee sunt ideale pentru sporturi nautice si timp liber, pe malurile Wolfgangsee se afla frumoasa statiune a Sf. Wolfgang, cu un muzeu de marionete si magnifica vila Wachler, iar multe locuri interesante sunt imprastiate in imprejurimi. In Mondsee – Muzeul fermelor taranesti in aer liber „Rauhaus”. In Steyr, ar trebui sa vizitati cu siguranta muzeele faimoaselor sale fabrici de arme. In Obertraun – stalactite si pesteri de gheata. In Nutterbach, cel mai mare parc de distractii Wild West din Austria, in Hinterbühl, un lac subteran unic si in Ganserndorf, Parcul Safari.

Salzkammergut
Provincia federala a Austriei Superioare – Salzkammergut


Informatii noi Romanii din Austria:

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *