Totul despre Austria (XIII) – Ultimile orase, dar nu cele din urma…

Nu mai putin interesanta este cea mai mare vale Ötztal din Alpii de Est, care imbina statiunile Sölden, Hochselden, Gurgl, Vent si altele. Exista aproximativ 250 de varfuri cu o inaltime mai mare de 3.000 m., sintre care 6 sunt mai mari de 3.400 m. In ciuda abundentei de zile insorite, valea este renumita datorita zapezii perfecte care cade in noiembrie.
Sölden este una dintre cele mai muntoase si calme statiuni din Austria, populara printre schiori si profesionisti cu experienta. Diferenta de altitudine este de 1380 – 3250 m., aproximativ 140 km. partii, dintre care 52 km. – “rosii” si 18 km. – “negru”, iar 34 de teleschiuri conecteaza partiile spectaculoase ale cartierelor Heinbajoch si Rettenbach de la poalele Rotkoglütte (2662 m.).

Bad Kleinkirchheim este una dintre cele mai mari zone de schi din Carintia. Statiunea se afla intr-o vale insorita, la inaltimi de 1100-2270 m. La marginea Parcului National Knockberg. Datorita imprejurimilor sale pitoresti si a izvoarelor termale, Bad Kleinkirchheim este un loc popular pentru recreere si sporturi de iarna, la aproximativ 100 km distanta. partii de schi si 45 km. campii, halfpipes si un parc de fani pentru snowboarding, 2 complexe termice – Romerbad si Theremin St. Katrine, un sistem foarte grijuliu de 37 de teleschiuri care acopera uniform intreaga regiune de schi, precum si restaurante, baruri si discoteci, cafenele si patiserii.

Preturile relativ mici si oportunitatile excelente de schi sunt oferite de statiunile situate in Valea Zillerului, la 60 km. de la Innsbruck – Mayerhofen, Zell am Ziller si altele. Fuegen este principalul oras din partea de nord a Zillerului si este cunoscut pentru frumoasa sa biserica gotica Pfarrkirche si pentru o abundenta de trasee “rosii” in zonele Spieljoch si Onkeljoch. Statiunea se afla la 1480 m., aici sunt 21 km de pante la inaltimi de 1480 – 2400 m., 8 ascensoare, 35 km. o pista de schi plat, un parc de snowboard, 4 discoteci, mai multe cafenele si restaurante.

La fel de populare sunt Baden-by-Vin, Saalbach-Hinterglemm, Galtür, Stubaital, Sant Johan, Pitztal, Hintertux, Zell, Seefeld, Gosau, Wagrain, Alpendorf si multe alte centre frumoase de schi.

Cel mai mare complex muzeal din Europa este Museumsquartier (o suprafata de 60 de mii de metri patrati).
Colectia de globuri vechi ale Bibliotecii Nationale din Viena este a doua cea mai bogata expozitie din lume.
Cel mai cunoscut bal al lumii – Opernbal, are loc in februarie la Opera din Viena.
Europabrucke este cel mai inalt pod din Europa (inaltime – 200 m., lungime – 800 m.).

Detalii mici si utile

Tipping-ul este de 5% din valoarea comenzii, in restaurantele mari se obisnuieste sa se lase 10% din valoarea facturii [ adica bacsisul pe romaneste ]. Chelnerul va va intoarce cu siguranta restul dupa cont, iar dupa aceea, in acelasi servetel, trebuie sa lasati bacsisul. La bar si cafenea pot fi lasate monede mici. In cafenelele de strada nu se lasa bacsis. Unui sofer de taxi i se lasa 10% peste suma indicata, se poate lasa pur si simplu maruntisul de la rest.

Pentru a utiliza teleschiurile, este necesar sa cumparati bilete pentru o singura data sau de o zi (exista mai multe categorii) sau mai multe pachete de schi avantajoase pentru cateva zile (pentru cele valabile mai mult de 10 zile este necesara o fotografie).

Cardurile turistice din plastic ofera clatorii gratuite in orice forma de transport public, vizite gratuite (sau mai ieftine) la muzee si excursii, tot felul de reduceri. Harti gratuite din Viena, rute de transport, programe de excursii si brosuri sunt disponibile la biroul din Viena-Turism, pe Albertinaplatz. Tensiune de alimentare 220 V, 50 Hz, prizele sunt de tip european.

Bad Kleinkirchheim
Bad Kleinkirchheim este una dintre cele mai mari zone de schi din Carintia


Informatii noi Romanii din Austria:

Tags:,

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *